7.000 - 13.000 x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën.
Van neotaam is maar een kleine hoeveelheid nodig om een product te zoeten.
Neotaam is ontwikkeld uit de zoetstof aspartaam en is 30 – 60 maal zoeter dan aspartaam. Aspartaam zelf is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine, de bouwstoffen van eiwitten. In neotaam is er een 3,3-dimethylbutylgroep gekoppeld aan de aminogroep van het asparaginezuurdeel. Hierdoor is neotaam stabieler dan aspartaam. Omdat het zoeter is kan het in lagere concentraties worden toegepast. Ook kan het door mensen met fenylketonurie worden gebruikt omdat er minder fenylalanine vrij komt.
In de Verenigde Staten werd neotaam in 2002 goedgekeurd. De Joint FAO/WHO Expert committee on Food Additives JECFA heeft neotaam in 2003 beoordeeld en goedgekeurd. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft het in 2007 beoordeeld en goedgekeurd. De EU heeft de stof in 2010 toegelaten na deze positieve beoordeling van de EFSA. Op dit moment is neotaam in 130 landen toegelaten, waaronder naast Europa ook de VS, Canada, Australië, Brazilië, Rusland, China en Japan.
Neotaam heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.
De JECFA en de EFSA hebben de ADI van neotaam vastgesteld op 2 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de Zoetstoffencheck op deze site kun je zien hoeveel je van deze zoetstof dagelijks mag innemen.
Neotaam mag - volgens de EU-lijst van levensmiddelenadditieven - onder andere worden gebruikt in frisdranken, desserts, snoep, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen en sauzen, kauwgom, snoepjes of als losse tafelzoetstof en in zoetjes.
Neotaam heeft een zuivere suikerachtige smaak. Het lost goed op in water. Neotaam is bestand tegen verhitting en kan dus worden gebruikt bij bakken en koken. Het heeft een smaakversterkend effect, o.a. op natuurlijke fruitsmaken, vanille, munt en chocoladesmaken.