menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Neotaam (E961)

8000x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën.

Van neotaam is maar een minieme hoeveelheid nodig om een product te zoeten.

Neotaam is opgebouwd uit aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Deze aminozuren komen ook in allerlei andere voedingsmiddelen voor, zoals in groenten, zuivelproducten en vlees. Het ontstaat uit een reactie van aspartaam met 3,3-dimethulbutyraldehyde. Neotaam wordt wel door het lichaam opgenomen maar verlaat het lichaam onveranderd via urine en de ontlasting, waardoor het geen calorieën levert. Voor neotaam is in 1996 een octrooi aangevraagd in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is neotaam toegestaan in een groot aantal landen waaronder Europa, Canada, Mexico, Brazilië, Rusland, Australië, China en Japan.

Net als aspartaam bevat ook neotaam het aminozuur fenylalanine, dat door mensen met de ziekte fenylketonurie (PKU) niet verder afgebroken kan worden. Echter, omdat neotaam 30 tot 60x zoeter is dan aspartaam is er veel minder van nodig. Bovendien is het molecuul van neotaam veel stabieler dan aspartaam en wordt daardoor slechts gedeeltelijk afgebroken (gemetaboliseerd). In de praktijk is de inname van fenylalanine dan zeer gering en vormt het geen probleem voor PKU-patiënten. Producten die neotaam bevatten hoeven dan ook niet te vermelden dat zij een bron van fenylalanine bevatten.

Veiligheid en gezondheid

In de Verenigde Staten werd neotaam in 2002 goedgekeurd. De Joint FAO/WHO Expert committee on Food Additives JECFA heeft neotaam in 2003 beoordeeld en goedgekeurd. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft het in 2007 beoordeeld en goedgekeurd. In de Europese Unie is het gebruik van neotaam sinds 2010 toegestaan.

Neotaam heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

ADI

De JECFA en de EFSA hebben de ADI van neotaam vastgesteld op 2 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de Zoetstoffen check op deze site kun je zien hoeveel je van deze zoetstof dagelijks mag innemen.

In welke voedingsmiddelen

Neotaam wordt o.a. gebruikt in frisdranken, desserts, snoep, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen en sauzen, kauwgom, snoepjes en als losse tafelzoetstof (tabletjes).

Toepassingsmogelijkheden

Neotaam heeft een zuivere suikerachtige smaak. Het lost goed op in water. Neotaam is bestand tegen verhitting en kan dus worden gebruikt bij bakken en koken. Het heeft een smaakversterkend effect, o.a. op natuurlijke fruitsmaken, vanille, munt en chocoladesmaken.