Johannesbroodsiroop wordt gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua L.). Een boom die veel in het Middellands Zeegebied voor komt. De peulen bestaan uit de ‘pulp’ (90%) en de zaden (10%). Daar kunnen verschillende producten van gemaakt worden, die bijvoorbeeld aan (functionele) voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd.
Hoe wordt Johannesbroodsiroop gemaakt?
Voor het maken van siroop wordt alleen de pulp gebruikt, die rijk is aan suiker (ongeveer gelijke delen glucose en fructose), maar ook onoplosbare vezels, polyfenolen en de bioactieve stof D-pinitol bevat [1]. Na het wassen en drogen wordt de pulp gescheiden van de zaden en wordt de pulp vermalen. Daarna wordt er water aan toegevoegd en wordt het geheel geweekt, verhit en gefilterd waarna uiteindelijk de siroop ontstaat. Dit is in het kort de algemene productiewijze, al zijn er verschillende variaties (en kan ook de samenstelling van de peulen verschillen, afhankelijk van herkomst). De pulp kan ook samengeperst worden en gebruikt worden als veevoer [1].
Hoeveel calorieën zitten er in Johannesbroodsiroop?
De energetische waarde zit op ca 3 kcal/gram. Dat is 25% lager dan die van suiker [2].