menu

Tagatose

Heeft een iets minder zoetende kracht dan suiker, maar ook een lagere caloriewaarde (1,5 kcal/g versus 4 kcal/g)

Deze zoetstof werd ontdekt in 1926 en wordt verkregen uit lactose of melksuiker.   

Tagatose ontstaat door de reactie van enzymatische hydrolyse van melksuiker, gevolgd door isomerisatie. De lactose valt uiteen in twee verschillende suikers: glucose en galactose. Die laatste suiker wordt vervolgens door isomerisatie onder toevoeging van calciumhydroxide omgezet in D-tagatose, de rechtsdraaiende vorm die doorgaans tagatose wordt genoemd.

Slechts ongeveer 20% van de tagatose die het lichaam binnenkrijgt, wordt opgenomen en vervolgens gemetaboliseerd, hoofdzakelijk door de lever. De niet-opgenomen tagatose gaat naar de dikke darm, waar die een prebiotisch effect zou uitoefenen, met andere woorden een gunstig effect zou hebben op de darmflora of microbiota door de groei van lactobacillen en bifidobacteriën te stimuleren.

Veiligheid en gezondheid

In 2000 werd tagatose door de FDA goedgekeurd als zoetstof, en daarna als voedingssupplement door verschillende landen en door de deskundigen van het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA). In 2007 bevestigde ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid de veiligheid van tagatose. 

Tagatose leidt niet tot een verhoging van de glykemische en insulinerespons, is geschikt voor diabetici en is niet cariogeen (EFSA).

ADI

Er is geen Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) voor deze polyol vastgelegd. Tagatose wordt niet als additief beschouwd binnen de Europese Unie, maar als een ingrediënt.

In welke voedingswaren?

Tagatose kan worden gebruikt in frisdranken, kauwgom, snoepgoed, desserts, koekjes en poeders voor instantbereidingen.

Gebruiksmogelijkheden

Tagatose kan zowel koud als warm worden gebruikt, want het is goed warmtebestendig en karamelliseert sneller dan gewone suiker. De stof wordt doorgaans gecombineerd met andere zoetstoffen tot een poeder dat suiker kan vervangen in tal van zoete en hartige gerechten. De smaak ligt zeer dicht bij die van gewone suiker.

Zit er lactose in tagatose?

Tagatose komt inderdaad uit lactose (melksuiker).
Om tagatose te maken wordt de lactose wordt vrijwel helemaal afgebroken en hoeft dan niet meer in het lichaam omgezet te worden. Daardoor heeft iemand die lactose intolerant is in principe geen last van tagatose. Maar er kunnen nog wel kleine hoeveelheden lactose in de tagatose zitten, sommige mensen kunnen daar wel klachten of ongemakken van ervaren. Dat verschilt van persoon tot persoon. Als u alle lactose in uw voeding wilt vermijden, dan kunt u inderdaad beter geen producten met tagatose gebruiken. Op de site van Stichting Voedselallergie staat een lijst met voedingsmiddelen met lactose en aanduidingen op het etiket die op de aanwezigheid van lactose kunnen duiden, klik hiervoor op het tabblad Voeding en lactose -->  https://www.voedselallergie.nl/allergenen/lactose.html