menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Polyolen

Polyolen worden ook wel extensieve of vul- of bulkzoetstoffen genoemd. Ze worden industrieel gemaakt, maar zijn in kleine hoeveelheden ook van nature aanwezig in diverse fruit- en groentesoorten. Ze zijn iets minder zoet dan suiker (sacharose). Polyolen zijn vaak 0,4 tot 1 keer zoeter dan suiker. In vergelijking tot laag calorische zoetstoffen hebben zij dus een lagere zoetkracht. Polyolen bevatten minder calorieën dan suikers (2,4 kcal/g versus 4 kcal/g), met een bijzondere vermelding voor erythritol, de enige polyol met caloriewaarde nul. Polyolen worden gebruikt als zoetstof, maar ook ingezet voor talloze andere technologische doeleinden, bijvoorbeeld als emulgator, stabilisator, bevochtigingsmiddel, verdikkingsmiddel en textuurmiddel.

ADI

De meeste polyolen hebben een ‘niet-gespecificeerde’ Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Na diverse evaluaties van de veiligheid hebben de deskundigen van het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA) besloten dat polyolen veilig zijn voor de gezondheid van de mens, en dat een ADI-beperking niet nodig was.

Onverteerbare koolhydraten

Polyolen staan als koolhydraat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld. Omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd via de ontlasting het lichaam verlaten, zijn dit zogenaamde onverteerbare koolhydraten. Daarom tellen polyolen niet mee bij het rekenen met koolhydraten. Ze worden van het totaal aantal koolhydraten van het product afgetrokken. Dit is belangrijk om te weten voor bijvoorbeeld mensen met diabetes die met koolhydraten rekenen. Als zij hun insulinedosering op de totaal vermelde hoeveelheid koolhydraten baseren, kan dit namelijk tot hypoglykemie leiden. [bron: Voedingsrichtlijn Diabetes 2020, Nederlandse Diabetes Federatie]. Doordat de polyolen - net als laagcalorische zoetstoffen - het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden, kunnen ze wel nuttig zijn voor diabetespatiënten. [bron: Diabetesfonds]

Laxerend effect

Bij overmatig gebruik van polyolen, kunnen maagdarmklachten optreden (winderigheid, darmkramp, diarree). Levensmiddelen die meer dan 10% toegevoegde polyolen bevatten moeten verplicht de volgende waarschuwing bevatten: ‘Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’. [bron: Europese wetgeving]