Heeft 0,5 keer de zoetende kracht van gewone suiker. De caloriewaarde van isomalt is 2,4 kcal/gram.
De stof werd ontdekt in de jaren ‘60 en wordt gemaakt uit sacharose. Deze polyol is een mengeling van twee alcoholen uit disachariden: gluco-mannitol en gluco-sorbitol.
Isomalt is in Europa verkrijgbaar sinds het begin van de jaren ’80 en wordt tegenwoordig wereldwijd in ruim 70 landen, waaronder sinds 1990 de Verenigde Staten, gebruikt bij de bereiding van talloze voedingsproducten.
Isomalt werd in 1985 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).
Isomalt kun je terugvinden in snoepgoed, kauwgom, bakkersproducten en voedingssupplementen.
Isomalt is zeer stabiel en breekt minder snel af dan sucrose bij een hoge temperatuur. Ook lost het minder goed op in water. De fysisch-chemische eigenschappen worden bijzonder gewaardeerd voor de bereiding van gebak: isomalt maakt immers een uitzonderlijke glans en dus sublieme decoraties mogelijk, en verlengt bovendien de levensduur van producten.