menu

Mannitol (E421)

Heeft 0,7 keer de zoetende kracht van gewone suiker. De caloriewaarde van mannitol is 2,4 kcal/gram.

We vinden manitol terug in planten, vooral in zeewieren en paddenstoelen.

De stof werd ontdekt in 1964 en wordt industrieel geproduceerd door hydrogenatie van een fructose, die eerst wordt gemaakt uit zetmeel door de inwerking van micro-organismen.

Mannitol werd in 1965 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

In welke voedingswaren?

Mannitol vinden we terug in snoepgoed, desserts, bakkersproducten, bereidingen voor zuigelingen en voeding voor zuigelingen en peuters.

Gebruiksmogelijkheden

Mannitol is zacht van smaak en heeft geen nasmaak. Daardoor kan de stof worden gebruikt in tal van culinaire bereidingen. Mannitol wordt vaak gecombineerd met natriumbicarbonaat, omdat het voedingsproducten snel zuur maakt. De verfrissende smaak wordt zeer vaak ingezet bij het maken van snoepgoed.