menu

Xylitol (E967)

Heeft dezelfde zoetende kracht en praktisch dezelfde zoete smaak als gewone suiker. De caloriewaarde van xylitol is 2,4 kcal/gram.

De stof werd ontdekt in 1891 en wordt sinds de jaren zestig gebruikt als zoetstof in voeding voor de mens.

Xylitol wordt industrieel geproduceerd uit xylose of houtsuiker, dat we terugvinden in het weefsel van diverse planten, zoals berkenbomen, stro, maïskolven en kokosnoot. Het wordt ook van nature aangemaakt in tal van fruit- en groentesoorten, en wordt zelfs door het menselijk lichaam aangemaakt tijdens de normale stofwisseling.

Xylitol werd in 1977 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

In welke voedingswaren?

Xylitol vinden we voornamelijk terug in snoepgoed en kauwgom, het komt ook steeds meer voor in light producten, zoals ontbijtkoek.

Gebruiksmogelijkheden

Xylitol lost snel op en is de polyol die het sterkste frisse gevoel geeft in de mond.

Xylitol is gericht op menselijke consumptie, echter voor honden kan dit zeer schadelijk zijn, omdat zij een andere stofwisseling hebben. Hou daarom voedingsmiddelen met xylitol buiten het bereik van uw huisdier.