menu

Actueel

4 mei 2017

Geen causaal verband tussen light frisdrank en dementie

Een Amerikaanse studie wees onlangs uit dat light frisdranken ‘nog slechter’ zouden zijn dan frisdranken met suiker, omdat ze in verband worden gebracht met een verhoogd risico op beroertes en dementie. De onderzoekers hebben echter gebruik gemaakt van een observationeel onderzoek. De bewijskracht van een dergelijk onderzoek is minder sterk, omdat er geen causaal verband tussen oorzaak en gevolg kan worden gelegd.

Lees verder

25 april 2017

Wat zijn E-nummers? En zijn ze veilig?

De Europese Unie heeft in 1979 e-nummers ingesteld voor kleurstoffen, anti-oxidanten, bewaarmiddelen en zoetstoffen. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap ervan de verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, de smaak of de houdbaarheid.

Lees verder

27 maart 2017

Diabetici hebben baat bij zoetstoffen

Diabetici hebben baat bij zoetstoffen

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed in evenwicht houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Het is daarom belangrijk voor diabetici om de inname van koolhydraten in de gaten te houden, omdat zij zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel.
Zoetstoffen, zoals aspartaam en stevia, kunnen diabetici helpen in hun eet- en drinkpatroon.

Lees verder

10 januari 2017

Minder calorieën in producten met zoetstoffen

Tijdens de feestdagen genieten we van lekkere en vaak calorierijke voeding. In januari komt er een omslagpunt. We willen weer op ons gewicht gaan letten en sportschool abonnementen vliegen in deze eerste maand van het jaar over de toonbank. Maar naast voldoende beweging, speelt ook het beperken van de calorie-inname een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Door het gebruik van zoetstoffen in voedingsmiddelen, kunnen het aantal calorieën worden beperkt.

Lees verder