Nee, niets wijst erop dat lightdranken meer aanzetten tot eten.
Levensmiddelen consumeren met laagcalorische zoetstoffen in plaats van suiker blijkt doeltreffend om je calorie-inname en lichaamsgewicht te verlagen. Dat wordt ook bevestigd in een uitgebreide systematische review gepubliceerd in 2015. In vergelijking met verbruikers van gesuikerde dranken gunnen verbruikers van lightdranken zonder suikers zichzelf meer ‘extra’ zoetigheden, maar in het algemeen ligt hun consumptie van suiker en calorieën duidelijk lager dan bij wie wel gesuikerde dranken drinkt. Ze is zelfs vergelijkbaar met die van theedrinkers, zoals blijkt uit een studie uitgevoerd bij ruim 22.000 volwassenen in de Verenigde Staten.
In het verleden zijn er studies geweest die suggereerden dat zoetstoffen zouden leiden tot een grotere eetlust, waardoor je dus meer zou gaan eten en kilo's zou bijkomen. Ondanks dat diverse wetenschappelijke studies in de loop van de jaren het tegendeel hebben bewezen, blijft dit misverstand helaas hardnekkig te zijn. Wetenschappelijke kennis wijst namelijk uit dat zoetstoffen doeltreffend zijn om je calorie-inname en daarmee ook het lichaamsgewicht te verlagen. Ze stimuleren de eetlust niet en veroorzaken ook geen gewichtstoename. Zo bleek bij een studie die in 2017 is uitgevoerd onder ruim 22.000 volwassenen in de Verenigde Staten dat verbruikers van light frisdranken een lagere consumptie van suikers en calorieën hebben dan bij hen die wel gesuikerde drank drinken. Ook kunnen (laagcalorische) zoetstoffen je helpen om een dieet beter vol te houden. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat je de weggelaten calorieën niet compenseert door het eten van calorierijke tussendoortjes.
Op de website van het Voedingscentrum is het volgende te lezen:
Verband met overgewicht
Er verschijnen soms berichten die het gebruik van zoetstoffen juist in verband brengen met gewichtstoename. Onderzoeken waarin mensen die in het dagelijks leven producten met zoetstoffen gebruiken worden vergeleken met mensen die dat niet doen, laten hierover wisselende beelden zien. Soms blijkt dat mensen die zoetstoffen gebruiken een hoger gewicht hebben dan mensen die dat niet doen. Maar dat betekent nog niet dat zoetstoffen overgewicht veroorzaken. Een mogelijke verklaring is dat mensen met overgewicht zoetstoffen juist gebruiken omdat ze op hun gewicht willen letten. Of dat mensen die zoetstoffen gebruiken andere leefgewoonten hebben die juist bijdragen aan gewichtstoename.
Het meest overtuigende bewijs komt van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin de ene groep mensen een tijdje doelbewust producten met zoetstoffen krijgt en een andere groep een tijdje producten met suiker. Uit de gezamenlijke resultaten van dergelijke onderzoeken blijkt dat mensen die producten met zoetstoffen krijgen minder calorieën binnenkrijgen dan wanneer mensen met suiker gezoete producten nemen.
Gezondheidsraad
In het Achtergronddocument bij de Richtlijnen gezonde voeding 2015 van de Gezondheidsraad, een adviesorgaan met als taak de regering en het parlement voor te lichten over de stand van de wetenschap op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorgonderzoek, zijn een aantal onderzoeken nader besproken. bron: Gezondheidsraad. Dranken met toegevoegd suiker - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/08. ISBN 978-94-6281-035-8
Uitgebreid literatuuronderzoek P.J. Rogers - november 2017
Een nieuw literatuuronderzoek maakt een stand van zaken op van onze kennis over het nut van laagcalorische zoetstoffen en de drie grootste mythes op dat vlak. Referentie: Rogers P J. Proc Nutr Soc. Published online: 23 November 2017.
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.