menu

Hebben light-producten altijd veel minder calorieën?

Ja en nee.
Er is altijd wel sprake van een vermindering van het aantal calorieën. Light-producten verschillen echter wel van elkaar. Zo zijn er producten waar minder vet aan is toegevoegd of minder suiker, het kan ook zijn dat er in het totaal minder calorieën in zitten. De term ‘light’ is een beschermde voedingsclaim. Dit houdt in dat de claim niet zomaar op een verpakking mag komen te staan. Er mag alleen ‘light’ op een verpakking staan als er in een product óf minimaal 30% minder calorieën óf 30% minder vet óf 30% minder suiker zit dan in een soortgelijk product.

In bijvoorbeeld light-chips zit 30% minder vet dan in de normale variant, maar dit betekent niet dat er ook 30% minder calorieën inzitten. Zo bevat light-chips slechts 10% minder calorieën dan normale chips. Dat is misschien een stuk minder dan je had gedacht. Light-chips mag dan wel minder vet bevatten, toch wordt er aan het product meer koolhydraten en eiwitten toegevoegd en die leveren ook calorieën.

Hoe zit het dan met zoetstoffen? 

Zoetstoffen kunnen aan verschillende producten worden toegevoegd. Zij bevatten geen of nauwelijks calorieën. Bij frisdrank is het zo dat zoetstof (of een combinatie van zoetstoffen) de suiker in het product vervangt. Daar is de calorieënwinst het grootst. Een glas normale cola geeft iets meer dan 100 calorieën, een glas light-/zero cola nagenoeg 0 calorieën. Hetzelfde geldt voor een zoetje in de koffie of thee. Een suikerklontje geeft 16 calorieën, een zoetje 0 calorieën. Ook is er winst bij bijvoorbeeld zuivelproducten die 30% minder vet bevat én waaraan geen suikers zijn toegevoegd, of waarvan de suikers zijn vervangen door zoetstoffen. Hetzelfde geldt voor een zero-ontbijtkoek. Ben je aan het afvallen dan is het prettig dat je producten kunt gebruiken die lager in calorieën zijn. Zoetstoffen kunnen daar bij helpen. 

Conclusie

Bij frisdranken is de winst met een light-/zero variant het grootst. Het aantal calorieën is dan 0. Dat geldt ook voor een zoetje in de koffie of thee. Light heeft echter meer betekenissen dan 'zonder toegevoegde suikers' en dat betekent dus ook niet altijd véél minder calorieën. Ook bestaat de kans dat je van light-producten meer gaat eten, met als gevolg dat je uiteindelijk weer evenveel calorieën binnenkrijgt. Wil je zeker zijn van het aantal calorieën in het product, controleer dan altijd goed het etiket.  

'Kies ik Gezond'-app van het Voedingscentrum

Gezonder kiezen op basis van wat jij belangrijk vindt? Wil je bijvoorbeeld letten op suiker, vet of zout? Heb je een allergie? Of wil je zien of een product vegetarisch is? Het Voedingscentrum ontwikkelde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een gratis, handige app: de Kies ik Gezond-app. Scan of zoek een product met de ‘Kies ik Gezond?’-app. Bepaal zelf waar je op wilt letten. De app helpt je kiezen. Ook is er een handige ingredientenchecker aan toegevoegd. Probeer 'm eens uit!

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers