menu

Hoe kan het dat mijn buurvrouw last van haar maag en darmen krijgt als ze een suikervrij dropje met zoetstoffen eet en ik niet?

Het basisingrediënt van drop is zoethoutwortelextract. Dat geeft drop zijn kenmerkende dropsmaak, maar het bevat ook de stof glycyrrhizine dat een bloeddrukverhogend effect heeft. Daarnaast wordt er Arabische gom of zetmeel toegevoegd en suiker. Bij het maken van suikervrije drop wordt de suiker vervangen door polyolen. Polyolen zijn zoetstoffen die 0,4 tot 1 keer zoeter zijn dan suiker, per gram 2,4 kcal leveren, geen effect hebben op tanderosie en de bloedsuikerspiegel in geringe mate beïnvloeden. Een uitzondering hierop is erythritol (E968) omdat deze zoetstof geen calorieën levert.

Polyolen

Polyolen zijn veilige zoetstoffen en komen in kleine hoeveelheden ook in de natuur voor (groente, fruit, paddenstoelen). In hogere doseringen kunnen ze echter winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.
Dat komt omdat:

  1. Polyolen worden nauwelijks afgebroken in de dunne darm, maar pas in de dikke darm door darmbacteriën. Daarbij ontstaat gas. Dat gas kan voor winderigheid en een opgeblazen gevoel zorgen.
  2. Polyolen verhogen de darmpassagesnelheid. Daardoor is er minder tijd om vocht op te nemen waardoor meer vocht in de dikke darm terechtkomt. Dit wordt versterkt doordat polyolen in de dikke darm vocht aantrekken. Dat overmatige vocht in de dikke darm kan voor diarree kan zorgen.

Gevoelig voor polyolen

Niet iedereen is even gevoelig voor polyolen (en dus suikervrije drop). De één krijgt er sneller en heviger last van dan de ander. De genoemde processen die tot klachten kunnen leiden verschillen namelijk per persoon. Niet iedereen heeft immers dezelfde darmmicrobiota en dezelfde capaciteit om vocht uit de dikke darm op te nemen waardoor de ontlasting indikt [1]. Verder kan er mogelijk gewenning optreden bij mensen die regelmatig polyolen binnenkrijgen (waar ook verschil tussen kan zijn). Ook bestaan er verschillen tussen de verschillende polyolen én de combinatie van polyolen met andere voedingsstoffen. Klachten lijken bijvoorbeeld toe te nemen naarmate er meer koolhydraten bij worden binnengekregen [1].

Waarschuwing op het etiket

Om mensen te waarschuwen voor de maag- darmklachten die kunnen optreden, moet op het etiket van een product waar meer dan 10% polyolen aan zijn toegevoegd een waarschuwing staan: “Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.” Dat is zo vastgelegd in Europese regelgeving. [2]

Referenties

  1. Lenhart A, Chey WD. A Systematic Review of the Effects of Polyols on Gastrointestinal Health and Irritable Bowel Syndrome. Adv Nutr. 2017;8(4):587-596. Published 2017 Jul 14.
  2. EU-Verordening nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers