Het basisingrediënt van drop is zoethoutwortelextract. Dat geeft drop zijn kenmerkende dropsmaak, maar het bevat ook de stof glycyrrhizine dat een bloeddrukverhogend effect heeft. Daarnaast wordt er Arabische gom of zetmeel toegevoegd en suiker. Bij het maken van suikervrije drop wordt de suiker vervangen door polyolen. Polyolen zijn zoetstoffen die 0,4 tot 1 keer zoeter zijn dan suiker, per gram 2,4 kcal leveren, geen effect hebben op tanderosie en de bloedsuikerspiegel in geringe mate beïnvloeden. Een uitzondering hierop is erythritol (E968) omdat deze zoetstof geen calorieën levert.
Polyolen zijn veilige zoetstoffen en komen in kleine hoeveelheden ook in de natuur voor (groente, fruit, paddenstoelen). In hogere doseringen kunnen ze echter winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.
Dat komt omdat:
Niet iedereen is even gevoelig voor polyolen (en dus suikervrije drop). De één krijgt er sneller en heviger last van dan de ander. De genoemde processen die tot klachten kunnen leiden verschillen namelijk per persoon. Niet iedereen heeft immers dezelfde darmmicrobiota en dezelfde capaciteit om vocht uit de dikke darm op te nemen waardoor de ontlasting indikt [1]. Verder kan er mogelijk gewenning optreden bij mensen die regelmatig polyolen binnenkrijgen (waar ook verschil tussen kan zijn). Ook bestaan er verschillen tussen de verschillende polyolen én de combinatie van polyolen met andere voedingsstoffen. Klachten lijken bijvoorbeeld toe te nemen naarmate er meer koolhydraten bij worden binnengekregen [1].
Om mensen te waarschuwen voor de maag- darmklachten die kunnen optreden, moet op het etiket van een product waar meer dan 10% polyolen aan zijn toegevoegd een waarschuwing staan: “Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.” Dat is zo vastgelegd in Europese regelgeving. [2]
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.