Zoetstoffen zijn geen suiker. De smaak van zoetstoffen is daarom ook niet exact dezelfde als die van suiker. Door zoetstoffen te combineren kan je de smaak van suiker wel zo goed mogelijk benaderen. Sommige zoetstoffen hebben een lichte bijsmaak, zoals acesulfaam-k een bittere nasmaak heeft bij hogere concentraties (1). Daarnaast zijn er ook zoetstoffen die ook smaakversterkers zijn, net als glutamaat. Voorbeelden hiervan zijn aspartaam, thaumatine en erytritol (2).
Samengevat
Een combinatie van zoetstoffen kan de zoetkracht verhogen, omdat
1. de verschillende smaakelementen van suiker daardoor goed en gebalanceerd vertegenwoordigd zijn
2. eventuele bijsmaken gemaskeerd worden
3. sommige zoetstoffen als smaakversterker kunnen werken
Bronnen
1. https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/acesulfaam-k/
2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/smaakversterkers.aspx
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.