menu

Hoe worden zoetstoffen in het lichaam verwerkt en heeft de lever hierin een functie?

Ja, de lever heeft een functie bij het verwerken van verschillende zoetstoffen. Hoe zit dit dan? We beantwoorden deze vraag voor de meestgebruikte zoetstoffen. En helaas ontkomen we er niet aan om een wat technische beschrijving ervan te geven.

Aspartaam

Aspartaam is een laagcalorische zoetstof. Aspartaam wordt in de dunne darm afgebroken in asparaginezuur, phenylalanine en methanol, met behulp van de esterasen en peptidasen. Asparaginezuur en phenylalaine zijn beide aminozuren, die op verschillende plekken in het lichaam gebruikt kunnen worden. Ze komen dan ook in de pool met vrije aminozuren. Asparaginezuur kan door darmcellen worden omgezet in oxaalacetaat, wat gebruikt wordt in de ureumcyclus en de gluconeogenese. De gluconeogenese vindt vooral in de lever plaats. Als er teveel asparaginezuur is wordt dit via de urine uitgescheiden. Phenylalaine wordt door de darmcel opgenomen, en komt via de portale circulatie in de lever terecht. Daar wordt het gedeeltelijk omgezet in het aminozuur tyrosine door phenylalaine hydrolase. Phenylalanine kan ook zo als brandstof worden gebruikt, bijvoorbeeld in de hersenen. Een teveel aan phenylalaline wordt uigescheiden via de urine. De methanol wordt in de lever met alcohol dehydrogenase omgezet in formaldehyde. Formaldehyde oxideert naar methaanzuur. Het methaanzuur wordt via de nieren in de urine uitgescheiden, of wordt verder afgebroken tot CO2, wat uitgeademd wordt. (1, 2)

Steviolglycosiden (Stevia)

Steviolglycosiden worden in de dikke darm gesplitst in steviol en glycosiden. De steviol wordt geabsorbeerd, en in de lever omgezet in glucuronide. Dit gaat naar het bloed, en komt via de nieren in de urine. De glycosiden worden door darmbacteriën verder afgebroken. (1, 2)

Acesulfaam-K

Acesulfaam-K wordt niet afgebroken in het lichaam maar wordt zo opgenomen in het bloed, om vervolgens door de nieren te worden uitgescheiden in de urine. (1)

Sacharine

Sacharine wordt deels opgenomen in het bloed, en via de nieren uitgescheiden in de urine. Deels blijft het ook aanwezig in het darmkanaal en wordt het uitgescheiden via de ontlasting. (1)

Sucralose

Sucralose wordt deels opgenomen in het bloed, en via de nieren uitgescheiden in de urine. Deels blijft het ook aanwezig in het darmkanaal en wordt het uitgescheiden via de ontlasting. (1)

Sorbitol

Sorbitol is een polyol, en kan gemaakt worden door verschillende organen zoals de lens en het netvlies van het oog, de lever, nieren en door Schwann cellen (bepaalde zenuwcellen). Sorbitol kan uiteraard ook door het lichaam worden afgebroken, dit gebeurt vooral in de lever. Sorbitol wordt met het enzym sorbitol dehydrogenase omgezet in fructose. (3)

Bronnen

  1. Pang, M. D., Goossens, G. H., & Blaak, E. E. (2021). The impact of artificial sweeteners on body weight control and glucose homeostasis. Frontiers in nutrition7, 598340.
  2. Magnuson, B. A., Carakostas, M. C., Moore, N. H., Poulos, S. P., & Renwick, A. G. (2016). Biological fate of low-calorie sweeteners. Nutrition Reviews74(11), 670-689.
  3. Srikanth KK, Orrick JA. Biochemistry, Polyol Or Sorbitol Pathways. [Updated 2021 Nov 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576381/

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers