menu

Hoeveel calorieën zitten er in een zero-frisdrank?

Bijna niets
(minder dan 0,5 kcal)

Een glas gewone frisdrank bevat ongeveer 100 calorieën (kcal), een glas zero-frisdrank nagenoeg niets. Dit komt omdat de suiker in zero-frisdranken is vervangen door zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker en daarom is er maar heel weinig van nodig om de zoete smaak te kunnen geven.

Stel, je houdt graag van een glas frisdrank en je drinkt daar 4 glazen per dag van. Dan is je caloriewinst bij een zero-variant al zo'n 400 kcal, namelijk 4 glazen x 100 kcal voor de gewone frisdrank tegenover 4 glazen x 0 kcal bij de zero-variant. Vrouwen hebben per dag ongeveer 2.000 kcal aan energie nodig om zich goed te voelen (voor mannen is dat 2.500 kcal). Als 400 kcal daarvan dagelijks al opgaan aan het drinken van frisdrank, dan blijft er 1.600 kcal over voor de rest van je eten en drinken op een dag. Je kunt je voorstellen dat je hier dan gemakkelijk overheen zou kunnen gaan. Je lichaam slaat het teveel aan energie - het teveel aan calorieën dus - dan op als vet. Hiermee kun je dan aankomen. Zero-frisdranken kunnen dan helpen om de dagelijkse calorie-inname te verminderen. Het mooiste is om je zoetbehoefte af te laten nemen, dat je meer kiest voor koffie en thee (zonder suiker) of water (met of zonder een smaakje). 

Wil je meer lezen over hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, lees dan verder op de website van het Voedingscentrum

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers