menu

Hoeveel suikerklontjes zitten er in een light-/zero frisdrank?

Nul.
In een light-/zero frisdrank is alle suiker vervangen door zoetstoffen.

In normale frisdrank zitten behoorlijk wat suikerklontjes. 

In de light-/zero varianten van deze frisdranken zijn deze suikerklontjes vervangen door zoetstoffen. Vaak gebruiken fabrikanten een mix van verschillende zoetstoffen (zoals aspartaam en acesulfaam-k) om de smaak van suiker zoveel mogelijk te benaderen. Deze zoetstoffen hebben alle de eigenschap dat ze geen suiker bevatten. Geen suiker betekent ook geen calorieën. De caloriewinst kan dus aardig oplopen als je een glas frisdrank met suiker vervangt door een glas light-/zero frisdrank. Op het etiket kun je ook altijd vinden hoeveel suiker er per 100 ml in de frisdrank zit.

Drink je regelmatig frisdrank met suiker en wil je wat afvallen. Probeer dan eens een light-/zero frisdrank, dan bespaar je meteen al aanzienlijk op je dagelijkse calorie-inname. Als je daarbij probeert om af te wisselen met water of met thee/koffie zonder suiker dan helpt dat mee om je algehele zoetbehoefte te verminderen. 

PKU

In frisdranken wordt bijna altijd de zoetstof aspartaam gebruikt. Mensen met de erfelijke aandoening PKU kunnen het aminozuur fenylalanine uit aspartaam niet goed afbreken. Dit heeft negatieve effecten in de hersenen als gevolg. Zij doen er goed aan om producten waarin aspartaam zit niet te gebruiken. Elke baby in Nederland wordt op deze ziekte getest met een hielprikje. Op producten met aspartaam (E951 en E962) staat voor mensen met deze aandoening op het etiket de waarschuwing “bevat aspartaam (een bron van fenylalanine)” of “bevat een bron van fenylalanine”. Dit is wettelijk vastgelegd. bron: NWVA - Handboek Etikettering van Levensmiddelen, pagina 99

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers