Helaas dateren de meest recente gegevens hierover uit 2009. Dit betrof het gebruik van zoetstoffen onder kinderen. Ook hebben we wat gegevens gevonden uit België en Engeland.
De NVWA en het RIVM onderzochten toen hoeveel zoetstoffen kinderen tussen 2 en 7 jaar binnen kregen. Hieruit blijkt dat 58% van de Nederlandse kinderen zoetstoffen consumeerde. De hoeveelheid zoetstoffen die zij binnenkregen lag bij deze kinderen ruim onder de ADI van de betreffende stoffen. Uit een onderzoek van het Belgische Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) uit 2010 blijkt dat de consumptie van zoetstoffen bij volwassenen gemiddeld ruim beneden de ADI ligt. Ook mensen die regelmatig lightproducten consumeren blijken ruim onder de ADI te blijven: ze bereiken gemiddeld ca. 25% van de ADI voor cyclamaat, 17% van de ADI voor acesulfaam-K, 5% voor aspartaam, 11% voor sacharine en 7% voor sucralose (1).
In het meest recente rapport van 2019-2021 van wateetnederland.nl (RIVM) werden kunstmatige zoetstoffen niet meegenomen.
Wel is in Engeland gekeken naar de dagelijkse inname polyolen per dag (2):
bronnen
1. https://www.zoetstoffen.nl/veiligheid/aanvaardbare-dagelijkse-inname/
2. Tennant DR. Potential intakes of total polyols based on UK usage survey data. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2014 Apr;31(4):574-86. doi: 10.1080/19440049.2014.886132. Epub 2014 Mar 28. PMID: 24447207; PMCID: PMC4017274.
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.