menu

Ik heb weleens gehoord dat xylitol niet goed is voor honden, klopt dat?

Ja, dat klopt!
Voor mensen is de zoetstof veilig te gebruiken, denk daarbij aan kauwgom of bijvoorbeeld ontbijtkoek. Honden hebben een andere stofwisseling en voor hen is het gevaarlijk. Vergelijk het met een stukje chocolade. Voor de mens volstrekt veilig om te eten, voor honden niet.

Waarom is de zoetstof xylitol gevaarlijk voor dieren? 

Een minuscule inname kan voor een huisdier al zeer gevaarlijk zijn doordat zij een sterke verlaging van de bloedsuikergehalte krijgen omdat de pancreas veel insuline gaat maken. Er ontstaat een forse daling van het bloedsuikerspiegel en acute leverschade. Dit wordt bij dieren ook wel een zoetstofvergiftiging genoemd. Producten die wij dagelijks als mensen eten bevatten vaak zoetstoffen. Bij mensen hebben zoetstoffen een andere werking dan bij dieren. Het menselijk lichaam gaat namelijk goed om met zoetstoffen: het vereist nauwelijks insuline bij de opname in het lichaam en bevat weinig calorieën. Dit maakt producten met zoetstoffen ook geschikt voor diabetici.

Wat moet je doen bij inname door een huisdier?

Wanneer een huisdier de zoetstof xylitol inneemt kunnen de symptomen al binnen een uur ontstaan. Dit kan braken, zwakte, toevallen (epilepsie), leverfalen, bloedstollingsstoornissen, coma en zelfs sterfte tot gevolg hebben. Raadpleeg direct een dierenarts in geval van inname.

Meer informatie

Dierenliefhebbers, dierenartsen en Koninklijke Peijnenburg hebben de handen ineen geslagen om diereneigenaren met de website www.xylitolnietvoordieren.nl, een flyer, poster en een waarschuwing op de verpakking om diereneigenaren te informeren over de schadelijke werking van xylitol voor dieren.

bron: www.xylitolnietvoordieren.nl

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers