menu

Is stevia veiliger dan bijvoorbeeld aspartaam of sucralose?

Op de vraag of iemand weleens zoetstoffen gebruikt, krijgen we vaak het antwoord: ‘Nee zoetstoffen zijn niet goed voor je gezondheid, behalve stevia, want dat is een natuurlijke zoetstof.’ Maar klopt dat eigenlijk wel? Is stevia veiliger dan een andere zoetstoffen?

Alle zoetstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie, zijn even veilig voor je gezondheid. Of het nu een natuurlijke oorsprong heeft of niet.

Steviolglycosiden (stevia) is de bekendste zoetstof van natuurlijke oorsprong. Andere zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose staan vaak in een negatiever daglicht en dat is niet terecht, vindt toxicologisch expert Prof. Tytgat verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven (1). ‘De herkomst van een zoetstof zegt niets over de veiligheid ervan. Alle zoetstoffen worden onderworpen aan dezelfde Europese evaluatieprocedures voor veiligheid voordat ze op de markt komen.‘

De goedgekeurde zoetstoffen ontvangen een E-nummer, wat aangeeft dat de Europese Unie de desbetreffende toevoeging als veilig heeft aangemerkt. Vervolgens wordt per zoetstof een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) bepaald. ‘Het is de ADI die aangeeft of de consumptie van zoetstof binnen de normen is of niet, ongeacht haar oorsprong. Zolang de dagelijkse gebruikte hoeveelheid lager is dan de ADI, is de veiligheid gewaarborgd’, geeft Tytgat aan.

Natuurlijke oorsprong

Naast steviolglycosiden kennen nog een aantal zoetstoffen een natuurlijke oorsprong. Zo zijn mannitol en erythritol te vinden in fruit, xylitol wordt gewonnen uit houtvezels, thaumatine komt uit de zaden van een boom en neohesperidine-DC uit de sinaasappelschil. Nadat de basis uit de natuur gewonnen wordt, worden deze stoffen verder in de fabriek bewerkt tot zoetstof.

Persoonlijke voorkeur

Het maakt voor de veiligheid dus niet uit welke zoetstof je kiest. Toch kan het zijn dat iemand een bepaalde voorkeur heeft voor een zoetstof. Dit kan komen door het idee dat een zoetstof een natuurlijke basis kent of doordat de ene zoetstof anders smaakt dan de andere. Dat is uiteraard een persoonlijke keuze.

Veilig

Over de veiligheid hoeft niemand zich zorgen te maken, die is voor alle zoetstoffen gegarandeerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Mits je je uiteraard houdt aan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Om deze echter te overschrijden moet je wel ver boven een normaal gebruik gaan. Dat gaat bijvoorbeeld gelden als je elke dag, je hele leven lang, bijvoorbeeld 4 liter cola light/zero zou drinken, berekend op een persoon van 75 kg. 

(1) Interview prof. Tytgat

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers