menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Is stevia veiliger dan bijvoorbeeld aspartaam of sucralose?

Op de vraag of iemand weleens zoetstoffen gebruikt, krijgen we soms het antwoord: ‘Nee, behalve stevia, want dat is een natuurlijke zoetstof.’ Maar klopt dat eigenlijk wel? Is stevia veiliger dan een andere zoetstoffen?

Nee, alle zoetstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie, zijn even veilig. Of het nu een natuurlijke oorsprong heeft of niet.

Steviolglycosiden (stevia) is de bekendste zoetstof van natuurlijke oorsprong. Andere zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose staan vaak in een negatiever daglicht en dat is niet terecht, vindt toxicologisch expert Prof. Tytgat verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. ‘De herkomst van een zoetstof zegt niets over de veiligheid ervan. Alle zoetstoffen worden onderworpen aan dezelfde Europese evaluatieprocedures voor veiligheid voordat ze op de markt komen. ‘

De goedgekeurde zoetstoffen ontvangen een E-nummer, wat aangeeft dat de Europese Unie de desbetreffende toevoeging als veilig heeft aangemerkt. Vervolgens wordt per zoetstof een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) bepaald. ‘Het is de ADI die aangeeft of de consumptie van zoetstof binnen de normen is of niet, ongeacht haar oorsprong. Zolang de dagelijkse gebruikte hoeveelheid lager is dan de ADI, is de veiligheid gewaarborgd’, geeft Tytgat aan.

Natuurlijke oorsprong

Naast steviolglycosiden kennen nog een aantal zoetstoffen een natuurlijke oorsprong. Zo zijn mannitol en erythritol te vinden in fruit, xylitol wordt gewonnen uit houtvezels, thaumatine komt uit de zaden van een boom en neohesperidine-DC uit de sinaasappelschil. Nadat de basis uit de natuur gewonnen wordt, worden deze stoffen verder bewerkt tot zoetstof.

Het maakt voor de veiligheid niet uit welke zoetstof je kiest. Toch kan het zijn dat iemand een bepaalde voorkeur heeft voor een zoetstof. Dit kan komen door het idee dat een zoetstof een natuurlijke basis kent, of doordat de ene zoetstof anders smaakt dan de andere. Dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Over de veiligheid hoeft niemand zich zorgen te maken, die is voor alle zoetstoffen gegarandeerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Mits je je uiteraard houdt aan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname.

Lees meer over de veiligheid van zoetstoffen.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers