menu

Kan men allergisch zijn voor aspartaam?

Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken bekend die een verband laten zien tussen aspartaam en allergische reacties.

De term 'allergie' duidt op een ongewenste reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem betrokken is. Aspartaam wordt beschouwd als veilig voor alle personen, ook voor wie vatbaar is voor allergieën. De enige uitzondering hierop geldt voor mensen die lijden aan fenylketonurie (PKU). Zij moeten een  dieet volgen arm aan bronnen van fenylalanine. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, die de gegevens over aspartaam en allergie heeft geëvalueerd, verklaart dat overtuigende gegevens er niet op wijzen dat er een verband zou zijn tussen aspartaam en allergische reacties. De EFSA sluit evenwel de mogelijkheid niet uit dat sommige personen in zeldzame gevallen vatbaar zouden kunnen zijn voor allergische reacties na de inname van aspartaam.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers