menu

Kan mijn bloedsuikerspiegel stijgen door erythritol?

Nee
Erythritol is de enige polyool die geen caloriewaarde heeft.
De glycemische index is 0.

Soms staat er op een zoetstofproduct de zoetstofnaam 'Stevia'. Je verwacht dan dat het hoofdbestanddeel stevia is. Dit is echter niet altijd het geval. Een blik op het etiket vertelt in die gevallen dat er maar heel weinig stevia in zit en dat de rest van het product bestaat uit erythritol. Zo kwam het dat we een vraag van een consument binnenkregen of erythritol de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Hij wist dat stevia dat niet doet, maar nu bleek zijn product ineens voor het grootste deel uit een andere zoetstof te bestaan: erythritol.

Hoe zit het? Stevia (met de officiële naam 'steviolglycosiden') is een laagcalorische zoetstof. Zoetstoffen die in deze groep vallen hebben als eigenschap dat ze de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden. Iets anders ligt het voor de zoetstoffengroep polyolen. Hierin zitten - naast erythritol - zoetstoffen als sorbitol, xylitol, maltitol en mannitol. Deze bevatten wat calorieën. De enige polyool die geen calorieën bevat is erythritol.
Dus staat er op de ingrediëntenlijst dat het product 0,2% stevia bevat en 99,8% erythritol, dan is het product prima te gebruiken voor mensen die op hun bloedsuikerspiegel moeten letten. 

Glycemische index van polyolen

Nog wat extra uitleg. Polyolen worden gedeeltelijk door het lichaam opgenomen en gefermenteerd. Hun glycemische index (GI) varieert van 0-50. Ter vergelijk: gewone suiker heeft een GI van 68. Het vervangen van koolhydraten (suiker) door polyolen verlaagt dan ook de GI. Omdat ze dus maar gedeeltelijk worden opgenomen door het lichaam, leveren ze minder calorieën en verhogen ze de bloedsuikerspiegel in geringe mate.

Wat zegt het Diabetesfonds over polyolen?

bron: Diabetesfonds.nl
Polyolen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. Polyolen worden minder goed opgenomen in de dunne darm. Daarom leveren ze minder energie dan suiker: zo’n 2,4 kcal per gram. Terwijl suiker 4 kcal per gram levert. Erythritol (E968) levert zelfs helemaal geen energie. Ook komen er minder of geen koolhydraten vrij. Bekende voorbeelden van polyolen zijn xylitol, maltilol, sorbitol, erythritol en isomalt. Polyolen kunnen een verhogend effect hebben op de bloedsuikerspiegel maar meestal niet zo sterk als bij suiker.  

Kenmerken van polyolen
*Bevatten wel calorieën, maar leveren ongeveer de helft minder dan suiker. 
*Laten de bloedsuiker minder stijgen dan suiker. 
*Zoetstoffen waarvan de naam eindigt op ‘-ol’ kunnen diarree veroorzaken. Op levensmiddelen die meer dan 10 procent toegevoegde polyolen bevatten staat op het etiket de waarschuwing 'overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben'. 
*De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hanteert geen ADI voor polyolen.

Meer weten over de glycemische index?

Kijk op de website van het Voedingscentrum.
Ook interessant is dit onderzoek naar erythritol van onderzoekers A. Mazi Tagreed en Kimber L. Stanhope (2023). De glycemische index van erythritol wordt besproken in paragraaf 6.2.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers