menu

Mag ik zoetstoffen gebruiken bij het FODMAP-dieet?

Ja en nee.
Er zijn twee soorten groepen zoetstoffen: laagcalorische zoetstoffen en polyolen. De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam en sucralose, zijn zonder probleem te gebruiken bij het FODMAP-dieet. De 'P' in FODMAP staat echter voor de zoetstoffengroep 'polyolen'. Deze worden in dit dieet vermeden, omdat ze een laxerende werking kunnen hebben. Onder de polyolen vallen: erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol. Hoe zit dat precies?

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben vaak last van (soms hevige) buikpijn, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. De samenstelling van de voeding is van invloed op hun klachten. Om deze klachten te verminderen is het FODMAP-beperkt dieet ontwikkeld. Bij dit dieet wordt een aantal producten weggelaten uit de voeding. FODMAP staat voor: Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen. De volgende voedingsmiddelen worden in dit dieet voor een bepaalde tijd vermeden: Fructo-oligosachariden: tarwe en afgeleiden, rogge en afgeleiden, ui, look, artisjok, banaan (groot), schorseneer, prei, asperge, koekjes, Oligosachariden: peulvruchten, gedroogde groenten, champignons, Disachariden: melk en afgeleiden, room, sauzen en puree o.b.v. melkproducten, Monosachariden: honing, appels, peer, mango, kers, gedroogde vruchten, vruchtensap, jam en Polyolenerythritol,isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol

Wat zijn polyolen? 

Polyolen worden ook wel extensieve of vul- of bulkzoetstoffen genoemd. Ze worden industrieel gemaakt, maar zijn in kleine hoeveelheden ook van nature aanwezig in diverse fruit- en groentesoorten. Ze zijn iets minder zoet dan suiker (sacharose). Polyolen zijn vaak 0,4 tot 1 keer zoeter dan suiker. In vergelijking tot laagcalorische zoetstoffen hebben zij dus een lagere zoetkracht. Polyolen bevatten minder calorieën dan suikers (2,4 kcal/g versus 4 kcal/g), met een bijzondere vermelding voor erythritol, de enige polyol met caloriewaarde nul. Doordat de polyolen het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden, kunnen ze wel nuttig zijn voor diabetespatiënten. Bij gebruik van grote hoeveelheden polyolen (meer dan 20 gram per dag), kunnen maagdarmklachten optreden (winderigheid, darmkramp, diarree). Levensmiddelen met polyolen moeten verplicht de volgende vermelding bevatten: ‘Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’. 

Op deze website is een overzicht van alle zoetstoffen (laagcalorische zoetstoffen en polyolen) opgenomen die in Europa mogen worden gebruikt. Je vindt hier ook gedetailleerde informatie over de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van deze stoffen.

FODMAP-beperkt dieet

Het FODMAP-beperkt dieet is geen eenvoudig dieet. Het advies is om ondersteuning van een gespecialiseerde diëtist hierbij te vragen. Meer informatie: Voedingscentrum of de website van het FODMAP-dieet.

Infographic FODMAP-dieet & zoetstoffen

Download onze handige infographic.. Al onze infographics zijn bovendien kostenloos in gedrukte vorm bij ons te bestellen via het eenvoudige bestelformulier

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers