menu

Mogen jonge kinderen ook voedsel met zoetstoffen gebruiken?

Ja, maar daarbij moet je er wel op letten dat jonge kinderen, door hun lagere lichaamsgewicht, veel eerder de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) bereiken dan volwassenen. Daarnaast is het belangrijk om jonge kinderen te laten wennen aan minder zoete smaken, bijvoorbeeld door ze water en thee zonder toegevoegde suiker en zoetstoffen te laten drinken.

Een cijfervoorbeeld: een kind van 25 kg bereikt de ADI van bijvoorbeeld cyclamaat al bij het drinken van 0,7 liter frisdrank (ca. 3 glazen/dag). De meeste light frisdranken worden echter ook met andere zoetstoffen gezoet, waarbij de ADI minder snel wordt bereikt. Dit komt omdat zoetstoffen niet bij elkaar optellen, alleen met dezelfde soort.

In de wetgeving over baby- en zuigelingenvoeding is vastgelegd dat daar geen laagcalorische zoetstoffen mogen worden toegevoegd. Dat is als volgt gedefinieerd:

  • „zuigelingen”: kinderen jonger dan twaalf maanden;
  • „peuters”: kinderen tussen één en drie jaar;
  • „volledige zuigelingenvoeding”: levensmiddelen die bestemd zijn om in de eerste levensmaanden door zuigelingen te worden genuttigd en die zolang nog geen passende aanvullende voeding wordt gegeven, volledig aan de voedingsbehoeften van deze zuigelingen voldoen;
  • „opvolgzuigelingenvoeding”: levensmiddelen die bestemd zijn om door zuigelingen te worden genuttigd wanneer passende aanvullende voeding wordt gegeven en die het belangrijkste vloeibare bestanddeel vormen van de steeds gevarieerder wordende voeding van deze zuigelingen;
  • „babyvoeding”: voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen die in de specifieke behoeften voorzien van in goede gezondheid verkerende zuigelingen tijdens de periode waarin zij worden gespeend, en van in goede gezondheid verkerende peuters om hun voeding aan te vullen en/of om hen geleidelijk aan gewone voedsel te laten wennen.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers