menu

Passen zoetstoffen in een koolhydraatarm of -beperkt dieet?

JA en in iets mindere mate.
Laagcalorische zoetstoffen zijn geen koolhydraten en tellen daarom niet mee. De zoetstoffengroep polyolen zijn een soort koolhydraten, let daarbij altijd op de hoeveelheid polyolen die je gebruikt.

Een laag koolhydraat voedingspatroon bevat maximaal 40 energieprocent koolhydraten. Voor iemand die per dag 1.600 kcal eet, betekent dat in totaal maximaal 160 gram koolhydraten per dag.

Laagcalorische zoetstoffen

Laagcalorische zoetstoffen zijn geen koolhydraten. Een zoetje of vloeibare intensieve zoetstoffen (bijvoorbeeld in frisdrank) tellen daarom niet mee voor de koolhydraten. Een laagcalorische zoetstof in poedervorm bevat wel een klein beetje koolhydraten, 0,5 gram per theelepel zoetstof. Dit is zo weinig dat een laagcalorische zoetstof in een laag koolhydrate voeding past.

Polyolen

In de Europese Verordening nr. 1169/2011 is wettelijk geregeld hoe fabrikanten de consument moet informeren over hun producten. Daarin staat dat suiker, zetmeel en polyolen in de voedingswaardetabel op het etiket onder de koolhydraten vermeld moeten worden. Suiker en zetmeel zijn echte koolhydraten. Polyolen zijn dat strikt genomen niet. Toch vallen ze in de voedingswaardetabel onder de koolhydraten omdat ze van koolhydraten zijn afgeleid. Ze ontstaan namelijk door een bewerking van suikers (hydrogenering). 

Er zijn mensen die tellen hoeveel koolhydraten ze binnenkrijgen. Bijvoorbeeld mensen met diabetes type 1 of 2 die insuline spuiten. Als ze meer koolhydraten binnenkrijgen, moeten ze meer insuline spuiten om de bloedsuikerspiegel op een goed peil te houden. Aan hen wordt geadviseerd om de hoeveelheid polyolen die in het product zitten van de hoeveelheid koolhydraten af te trekken. In een plak ontbijtkoek van 30 gram zitten bijvoorbeeld ongeveer 15 gram koolhydraten waarvan bijna de helft uit polyolen kunnen bestaan, bijvoorbeeld als het om een zero plak ontbijtkoek gaat (kijk daarvoor op het etiket). Als deze polyolen als koolhydraten worden meegeteld, bestaat de kans dat er teveel insuline wordt gespoten en er een te lage bloedsuikerspiegel ontstaat (hypoglycemie). Het advies is terug te lezen in de Voedingsrichtlijn Diabetes 2020, Nederlandse Diabetes Federatie]. 

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers