menu

Passen zoetstoffen in een koolhydraatarm of -beperkt dieet?

JA en in iets mindere mate.
Laagcalorische zoetstoffen zijn geen koolhydraten en tellen daarom niet mee. De zoetstoffengroep polyolen zijn een soort koolhydraten, let daarbij altijd op de hoeveelheid polyolen die je gebruikt.

Een laag koolhydraat voedingspatroon bevat maximaal 40 energieprocent koolhydraten. Voor iemand die per dag 1.600 kcal eet, betekent dat in totaal maximaal 160 gram koolhydraten per dag.

Laagcalorische zoetstoffen

Laagcalorische zoetstoffen zijn geen koolhydraten. Een zoetje of vloeibare intensieve zoetstoffen (bijvoorbeeld in frisdrank) tellen daarom niet mee voor de koolhydraten. Een laagcalorische zoetstof in poedervorm bevat wel een klein beetje koolhydraten, 0,5 gram per theelepel zoetstof. Dit is zo weinig dat een laagcalorische zoetstof in een laag koolhydrate voeding past.

Polyolen

Polyolen worden vaak als koolhydraat gedeclareerd op etiketten van voedingsmiddelen, dit kan verwarrend zijn. Het is goed voor mensen met diabetes die met koolhydraten rekenen, dat ze hier rekening mee houden. Als zij bijvoorbeeld hun insulinedosering op de vermelde hoeveelheid koolhydraten baseren, kan dit tot hypoglykemie leiden. 

bron

NDF Voedingsrichtlijn Diabetes

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers