menu

Waarom krijg ik soms een bittere nasmaak van zoetstoffen?

De stoffen in voedsel en drinken zorgen ervoor dat je smaakpapillen worden geprikkeld. Deze smaakpapillen bevinden zich op de tong, achter in je keel en in je gehemelte. Met de smaakpapillen onderscheid je zout, zuur, bitter, zoet en umami (scherp). Smaak is heel persoonlijk.

Het kan zijn dat iemand een bittere smaak intenser waarneemt dan de ander. Vergelijk het met het eten van een pikant oosters gerecht. De een doet er nog een schepje sambal bij en de ander heeft het idee in de brand te staan. Zoetstoffen worden vaak in combinaties gebruikt om zo het optimale smaakprofiel in een product te creëren.

In het geval van stevia (volledige naam: stevioglycosiden) wordt de zoete smaak vertraagd door het lichaam waargenomen. Het heeft een enigszins bittere smaak en nasmaak. De bitterheid neemt af als stevia wordt gemengd met suikers zoals sacharose, fructose of glucose. Dit laatste wordt vaak gedaan bij frisdranken. 

Meer weten over 'smaak'? Download onze infographic.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers