menu

Waarom zit er maltodextrine in zoetstofpoeders?

Misschien kent u ze wel. Die bussen met zoetstofpoeders die in de winkel te koop zijn. Met deze zoetstofpoeders kun je je kwark wat zoeter maken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee koken of bakken. Op het etiket valt te lezen dat er bijna altijd maltodextrine aan de gebruikte zoetstof is toegevoegd. Waarom is dat?

Vulmiddel

Van zoetstoffen heb je ontzettend weinig nodig, 0,02 gram aspartaam is bijvoorbeeld net zo zoet als 1 suikerklontje (1). Als je met grote hoeveelheden werkt, zoals bijvoorbeeld bij het maken van frisdranken in de fabriek, dan is dit geen probleem. Maar thuis, als je een zoetje in je koffie wil doen, of een zoetstof aan de yoghurt wil toevoegen, dan is het onmogelijk om 0,02 gram goed af te wegen. Daarom zitten er in zoetstoffen die je in de winkel kan kopen ook andere stoffen, waarin de zoetstoffen eigenlijk “verpakt” zitten. Als je zoetstof als poeder in een pot koopt, dan is dat vaak maltodextrine, dit kan door het lichaam verteerd worden. Het is echter heel weinig, in 1 koffielepel Canderel poeder zit bijvoorbeeld maar 0,5 gram poeder en dat levert slechts 2 kcal. (2) Het klopt dat aspartaam dat je in de winkel koopt geen pure aspartaam is, want dat is niet de doseren. Er kan maltodextrine inzitten en dat wordt door het lichaam verteerd. In 1 portie zit echter een verwaarloosbare hoeveelheid kcal.

Hoe zit dat dan in sportdrank?

Maltodextrine wordt ook in veel sportdranken gebruikt, omdat het relatief eenvoudig is af te breken door het lichaam, zodat de energie snel kan vrijkomen. Het gaat om de hoeveelheid. In sportdranken kan tot 100 gram maltodextrine per liter zitten. (3) In een koffielepel zoetstof zit maar 0,5 gram, waarvan een deel zoetstof en het andere deel maltodextrine is. In de sportdrank wordt maltodextrine als energiebron gebruikt. In zoetstof dat je als poeder koopt kan maltodextrine gebruikt worden omdat het zo luchtig is en zo lekker strooit. Het heeft dus een andere functie en omdat je maar zo weinig nodig hebt in zoetstof levert het amper energie.

Bronnen

1. https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/aspartaam/

2. https://www.jumbo.com/canderel-heerlijk-zoet-80g/155731POT 

3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers