Sorbitol is niet alleen een zoetstof, het heeft ook andere eigenschappen die de werking van producten kunnen verbeteren. In het geval van oogdruppels, zorgt sorbitol ervoor dat de viscositeit (= traagvloeibaarheid) van de vloeistof wordt verlaagd, hierdoor kan deze zich makkelijker in het oog verspreiden.
- In scheerschuim, zonnebrandcrème, douchegel en tandpasta werkt sorbitol hydraterend. Ook zorgt het ervoor dat het verzorgingsproduct zelf niet uitdroogt.
- In transparante gels wordt sorbitol als verdikkingsmiddel ingezet.
- Bij lenzenvloeistof zorgt sorbitol voor hydratatie, zodat het dragen van lenzen comfortabeler wordt.
- In medicijnen zien we sorbitol ook wel terug als actieve stof in laxeermiddelen.
Net als alle andere zoetstoffen is sorbitol veilig te gebruiken. Ze worden grondig onderzocht, hier waakt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) over. Deze brengt advies uit aan de Europese Commissie. Als deze de zoetstof vervolgens goedkeurt, krijgt de stof een E-nummer en mag het op de Europese markt worden gebruikt.
Als zoetstof komen we sorbitol vaak tegen in snoep, koek en kauwgom. Van de zoetstoffengroep polyolen, waar sorbitol bij hoort, is bekend dat ze bij sommige mensen voor maag- en darmklachten kunnen zorgen. We hebben hier een handige infographic over gemaakt.
In Nederland kunnen alleen medicijnen worden voorgeschreven die zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Zij controleren of een geneesmiddel veilig is en aan alle wettelijke voorschriften voldoet.(2)
Bron
(1) https://waarzitwatin.nl/zoeken?query=sorbitol
(2) https://www.cbg-meb.nl/onderdelen/over-cbg
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.