menu

Waarom zitten er in 'normale' frisdranken - naast suiker - steeds vaker zoetstoffen?

In light- en zero frisdranken is alle suiker vervangen door zoetstoffen. Het aantal calorieën komt hiermee op nagenoeg 0 per glas of blikje. Maar ook bij de 'normale' frisdranken wordt steeds vaker suiker vervangen door zoetstoffen. Dit komt omdat overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven in 2018 afspraken hebben gemaakt om het percentage van mensen met overgewicht en/of obesitas terug te dringen. Dit is vastgelegd in het Nationaal Preventieakkoord.

bron: Nationaal Preventieakkoord, pagina 41, letterlijke tekst:

Minder calorieën

Verbetering van productaanbod via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling blijft een prioriteit en met dit akkoord gaan we voor een versnelling zorgen. In de supermarkten en bij andere verkooppunten met voedselaanbod zal de huidige lijn voor productverbetering versneld en verbreed worden doorgezet. Er wordt toegewerkt naar een aanbod van alle productgroepen met minder zout en minder kilocalorieën, door inzet op minder suiker, minder (verzadigd) vet en kleinere porties. In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zullen voor productgroepen die een relatief grote bijdrage leveren aan de energie-inname – te weten de suikerhoudende frisdranken, koek en snoep en suikerhoudende zuivelproducten - tot 2020 aanvullende afspraken worden gemaakt om de calorie-inhoud van deze producten te verlagen. 

Zo wordt/worden er:
(1) branchebreed 5% extra suiker uit suikerhoudende zuivelproducten gehaald, bovenop de bestaande Akkoord Verbetering Productsamenstelling-afspraken,
(2) afspraken over portiegrootte gemaakt voor merkproducten in het koek-, snoep- en chocoladeschap. Het streven is om 70% van de A-merkproducten te omvatten
(3) de huidige afspraak van 15% minder verkochte calorieën voor A-merk frisdranken, verscherpt naar 25% minder verkochte calorieën in 2020. In 2025 zijn 30% minder calorieën verkocht voor A-merk frisdranken. Supermarkten committeren zich voor de huismerken aan een substantiële reductie van de calorieën in frisdrank en werken dat voor maart 2019 nader uit. 

bron: Warenwetbesluit Zoetstoffen

Verplicht op het etiket

Op het etiket van een product is altijd terug te vinden of er zoetstoffen aan het product zijn toegevoegd. Dat is vastgelegd in Europese regelgeving en terug te vinden in het Warenwetbesluit Zoetstoffen. De fabrikant moet dit aangeven bij de beschrijving van het product, bijvoorbeeld 'Frisdrank met het extract van zwarte bes, gezoet met zoetstoffen'. Dit kan ook zijn 'Frisdrank met het extract van zwarte bes, gezoet met suiker en zoetstoffen'. Daarnaast moet de fabrikant bij de ingrediënten op het etiket vermelden welke zoetstoffen er zijn gebruikt. Dat kan er soms één zijn, maar het komt ook vaak voor dat er een combinatie van zoetstoffen is gebruikt. 

bronnen

(1) Nationaal Preventieakkoord

(2) Warenwetbesluit Zoetstoffen

(3) Voortgangsrapportage Nationaal Preventieakkoord (2020)

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers