menu

Waarom zitten er soms zoetstoffen in medicijnen?

Er zijn een aantal redenen waarom zoetstof aan medicijnen kunnen worden toegevoegd.

Smaak

Als hieraan een zoetstof is toegevoegd, kan dit zijn voor de smaak. Een geneesmiddel kan bijvoorbeeld heel bitter zijn en daardoor moeilijk in te nemen. Een zoetstof kan de bittere smaak onderdrukken. Bijvoorbeeld bij kauwtabletten of vloeibare medicijnen.

Sorbitol - meerdere eigenschappen

De polyol sorbitol kan bijvoorbeeld in medicijnen worden aangetroffen: 

  1. als actieve stof in laxeermiddelen.(1)
  2. voor het verlagen van de viscositeit (= traagvloeibaarheid). Als deze te hoog is, verspreidt de vloeistof zich niet goed. Water heeft een lage viscositeit en is goed vloeibaar, honing daarentegen heeft een hoge viscositeit. In oogdruppels wordt bijvoorbeeld sorbitol toegevoegd om de viscositeit van de vloeistof te verlagen, zodat het zich makkelijker kan verspreiden in het oog.(2)

Naast het gebruik van sorbitol in medicijnen, wordt deze zoetstof ook aangetroffen in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals scheerschuim, zonnebrandcrème, douchegel en tandpasta, vanwege zijn hydraterende werking.
Daarnaast fungeert het ook als emulgator in was- en reinigingsmiddelen, waardoor het helpt bij het mengen van oliën en waterige componenten.(1)

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen 

In Nederland zijn alleen medicijnen verkrijgbaar die zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Zij controleren of een geneesmiddel veilig is en aan alle wettelijke voorschriften voldoet.(3) Een arts mag en kan uiteraard alleen goedgekeurde medicijnen voorschrijven.

BRONNEN

  1. https://waarzitwatin.nl/zoeken?query=sorbitol
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754081/
  3. https://www.cbg-meb.nl/onderdelen/over-cbg

 

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers