menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Wat is de juiste dosering van zoetstoffen in recepten?

Zoetstoffen worden steeds vaker in de keuken gebruikt. Maar wat is nu de juiste dosering? Kun je suiker 1-op-1 vervangen voor zoetstof?

Nee. Zoetstoffen zijn vaak vele keren zoeter dan suiker en daarom is er minder van nodig. Om de juiste dosering te bepalen, ga je uit van hetzelfde volume en niet van gewicht. Zoetstoffen worden zowel in poedervorm, als in kristalkorrels, als tablet of in druppels aangeboden. Hieronder is schematisch weergegeven hoeveel je van een bepaalde zoetstof-vorm nodig hebt. Succes en eet smakelijk!

vorm zoetstof suikerklontje        koffielepel suiker          
1 tablet1 suikerklontje1 koffielepel suiker
1 zakje1 suikerklontje1 koffielepel suiker
2-3 druppels1 suikerklontje1 koffielepel suiker

1 koffielepel poeder/korrels

1 suikerklontje1 koffielepel suiker

Je zou deze volumes bijvoorbeeld ook met cups omrekenen. 

Overigens is het wel zo dat voor het gebruik van zoetstoffen in recepten verschillende eigenschappen een rol spelen. De zoetstof moet bijvoorbeeld stabiel zijn (bakken, koken, zuur toevoegen) en geen of amper bijsmaak hebben. Daarnaast is het zo dat bepaalde zoetstoffen de structuur van het recept kunnen veranderen. Om een goed smaakprofiel te krijgen worden vaak combinaties van zoetstoffen gebruikt. 

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers