menu

Wat is de juiste dosering van zoetstoffen in recepten?

Zoetstoffen worden steeds vaker in de keuken gebruikt. Maar wat is nu de juiste dosering? Kun je suiker 1-op-1 vervangen voor zoetstof?

Dat ligt er een beetje aan. Er komen steeds meer bakproducten op de markt waarbij je dit inderdaad wel kunt doen. Dan is 100 gram suiker in het recept ook 100 gram van het zoetstofproduct. Maar het is niet in alle gevallen even duidelijk. Er zijn producten waarbij 100 gram suiker bijvoorbeeld 70 of 80 gram door het zoetstofproduct moet worden vervangen. De fabrikant geeft dit aan op het etiket. En verder is het vaak een kwestie van smaak. Zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker. Niet iedereen vindt een 1-op-1 vervanging lekker, omdat het dan misschien te zoet wordt. Dat vergt toch een beetje uitproberen en kijken wat het beste bij je past. 

Suiker geeft aan baksels een mooie structuur en een goede vulling. Daarom geeft het vervangen van suiker door zoetstofdruppels niet altijd het gewenste resultaat, omdat er simpelweg volume mist. Uiteraard gaat dit wel goed als aan het recept weinig suiker wordt toevoegd. Ook dat is dus per recept verschillend.

Overigens is het wel zo dat voor het gebruik van zoetstoffen in recepten verschillende eigenschappen een rol spelen. De zoetstof moet bijvoorbeeld tegen hoge temperaturen kunnen en het is ook prettig als er bij het bakken geen of nauwelijks een bijsmaak waarneembaar is.  

Overzicht bakproducten met zoetstoffen

We hebben van de meestgebruikte bakproducten een overzicht gemaakt. Hierin is de dosering te vinden en het aantal verminderde calorieën als je het vergelijkt met suiker. We hebben de informatie voor het overzicht opgevraagd bij de desbetreffende klantenservice.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers