menu

Wat is een light- of zero frisdrank?

Het gebruik van de term ‘light’ of synoniemen ervan is vastgelegd in Europese wetgeving. Wat betekenen ‘light’, ‘zero’ en ‘zonder suiker’ nu eigenlijk?

‘Light’, ‘suikervrij’ en andere synoniemen werden lang te pas en te onpas gebruikt. Er was geen duidelijke Europese wetgeving, maar dat is veranderd in 2006.

Wanneer mag een drank 'light' worden genoemd?

Volgens de huidige wetgeving, die bepaalt wanneer een voedingsclaim mag worden gebruikt, mag een drank ‘light’ genoemd worden als deze voldoet aan bepaalde voorwaarden. Allereerst moet duidelijk vermeld worden waarin de drank precies light is. Meestal gaat het om suikers, waardoor meteen ook de calorieën dalen. Bovendien moet de drank minstens 30% minder suikers of calorieën bevatten dan het originele product (de niet-lightdrank). In werkelijkheid is de verlaging echter veel groter dan 30%. De totale hoeveelheid suikers wordt immers vervangen door een of meerdere laagcalorische zoetstoffen. De meeste lightdranken bevatten dus zo goed als geen suikers of calorieën. Lightdranken op basis van vruchtensap bevatten alleen natuurlijke suiker dat in fruit zit. Op het etiket staat te lezen hoe het met de aanwezige suiker en calorieën zit. 

En hoe zit het dan met 'zero'?

Ook bij ‘zero’ wordt er geen suiker aan de (fris)drank toegevoegd. In het geval van limonade of vruchtensap kan de zero-versie nog wel natuurlijke suiker van het aanwezige fruit bevatten. Als er geen natuurlijke suikerbronnen zijn, mag een zero-drank volledig suikervrij genoemd worden (geen toegevoegde of natuurlijke suikers). De drank moet dan voldoen aan de voorwaarden verbonden aan de claim ‘suikervrij’, en mag dus niet meer dan 0,5 g suikers per 100 ml bevatten, een tiende van een klontje suiker.

Minder calorieën

De vermindering van het suikergehalte in een lightdrank zal dus bepalen in welke mate de calorieën van de drank dalen. Bij een frisdrank waarvan de originele versie 10% suikers bevat (100 kcal voor een glas van 250 ml), mag de lightversie wettelijk nog 70 kcal per glas van 250 ml bevatten. Als er, zoals vaak het geval is, geen suiker meer aanwezig is (het kan gaan om een light- of zerodrank), zal een glas van 250 ml niet meer dan 1 kcal bevatten. 

Referentie: Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers