menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Wat is het verschil tussen witte en groene stevia?

De zoetstof steviolglycosiden wordt gewonnen uit de plant Stevia rebaudiana. De bladeren van de plant worden onder water gezet om te weken. De waterige oplossing wordt verder gezuiverd en gedroogd totdat er steviolglycoside kristallen overblijven. Het wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel.

Omdat stevia afkomstig is van een plant, is de kleur van nature groen. De zoetstof is zowel in witte (gebleekte) vorm als in de groene variant verkrijgbaar. Welke variant het beste bij iemand past, is soms een kwestie van uitproberen. Dat geldt ook voor de dosering. 

Stevia is smaakgevoelig. Er zijn mensen die een bittere nasmaak ervaren of die vinden dat het naar drop smaakt. Alle steviaproducten hebben met elkaar gemeen dat ze 200 - 300 x zoeter zijn dan suiker (sacharose), geen calorieen leveren en de bloedsuikerspiegel niet verhogen. 

Alles over stevia in een oogopslag (infographic) - bron zoetstoffen.eu

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

De gemarkeerde velden zijn niet (goed) ingevuld.
Corrigeer ze en verzend het formulier opnieuw.

Bedankt! We hebben uw vraag ontvangen en zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.