menu

Wat is het verschil tussen 'zonder toegevoegde suikers' en 'zonder suiker'?

Een product 'zonder toegevoegde suikers' kan van nature aanwezige suikers bevatten, een product 'zonder suiker' niet. Producenten moeten zich voor beide voedingsclaims houden aan Europese wetgeving.

Een voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van een claim om deze te mogen dragen. Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. 

Zonder suiker

De claim 'zonder suiker' betekent dat het voedingsmiddel geen suiker bevat. Deze claim is alleen toegelaten als het product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 g of 100 ml bevat

Zonder toegevoegde suikers

De claim 'zonder toegevoegde suikers' betekent dat er geen suikers aan het product zijn toegevoegd (bv. gewone suiker, honing of siroop). Er kunnen wel van nature aanwezige suikers in het product zitten (bv. van fruit of zuivel). In dat geval is de extra vermelding 'Bevat van nature aanwezige suikers' verplicht. Verder is het wel toegestaan om de claim 'zonder toegevoegde suikers' te gebruiken als het voedingsmiddel gezoet is met zoetstoffen, zoals polyolen of laagcalorische zoetstoffen. 

Wat geldt er nog meer voor zoetstoffen?

Vermeldingen op het etiket van bepaalde voedingsmiddelen moeten volgens de richtlijnen van de Europese Unie worden gehandhaafd. in de omschrijving van het product moet altijd vermeld zijn of er zoetstoffen aan het product zijn toegevoegd, bijvoorbeeld 'Frisdrank op basis van zwarte bes extract, gezoet met zoetstoffen'. Daarnaast moet op de ingrediëntenlijst op het etiket altijd de naam van de gebruikte zoetstof of het daarbij behorende e-nummer worden vermeld. Bovendien krijgen voedingsmiddelen die aspartaam bevatten de waarschuwing: 'Bevat een bron van fenylalanine'. En als er aan voedingsmiddelen meer dan 10% aan polyolen is toegevoegd, krijgt het de vermelding: 'Overmatig gebruik kan laxerend effect hebben'.

bronnen
Voedingscentrum - voedingsclaims op een rij
Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
Rijksoverheid: Wat moet er op het etiket van voedingsmiddelen staan?

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers