menu

Wat is het verschil tussen 'zonder toegevoegde suikers' en 'zonder suiker'?

Een product 'zonder toegevoegde suikers' kan van nature aanwezige suikers bevatten, een product 'zonder suiker' niet. Beide voedingsclaims zijn onderworpen aan Europese wetgeving.

Een voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van een claim om deze te mogen dragen. Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. 

De claim 'zonder suiker' betekent dat het voedingsmiddel geen suiker bevat. Deze claim is alleen toegelaten als het product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 g of 100 ml bevat

De claim 'zonder toegevoegd suiker' betekent dat er geen suikers zijn toegevoegd (bv. honing of siroop). Echter kan het product van nature aanwezige suikers bevatten (bv. van fruit of zuivel). In dat geval is de extra vermelding 'Bevat van nature aanwezige suikers' verplicht. Verder is wel toegestaan de claim 'zonder toegevoegd suiker' te gebruiken indien het voedingsmiddel gezoet is met bulkzoetstoffen, zoals polyolen of intensieve zoetstoffen. 

Wat geldt er nog meer voor zoetstoffen?

Vermeldingen op het etiket van bepaalde voedingsmiddelen moeten volgens de richtlijnen van de Europese Unie worden gehandhaafd. In de ingrediëntenlijst op het etiket moet altijd de naam van de gebruikte zoetstof of e-nummer worden vermeld. Voedingsmiddelen die aspartaam bevatten krijgen de vermelding: 'Bevat een bron van fenylalanine'. Voedingsmiddelen met een gehalte aan polyolen van meer dan 10% krijgen de vermelding: 'Overmatig gebruik kan laxerend effect hebben'.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers