menu

Wat moet er over zoetstoffen altijd vermeld worden op een etiket?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet erop toe dat fabrikanten die zoetstoffen aan hun producten toevoegen zich aan de regels van het Warenwetbesluit Additieven houden. Voor alle additieven, en dus ook voor zoetstoffen, geldt dat ze in de ingrediëntenlijst van het product moeten worden opgenomen. Op het etiket staat de term ‘zoetstof’ gevolgd door de naam of door het E-nummer van de desbetreffende zoetstof. De zoetstof waarvan het meest aan het product is toegevoegd, staat als eerste genoemd.

De regels over etikettering zijn vastgelegd in de Verordening (EG) Nr. 1169/2011, bijlage VII, Deel C

Specifieke waarschuwingen over zoetstoffen

Voedingsmiddelen die aspartaam bevatten krijgen de vermelding: 'Bevat een bron van fenylalanine'. Producten met de zoetstoffen aspartaam of aspartaam-acesulfaamzout (E951 en E962) zijn niet geschikt voor mensen met de zeldzame erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU). Aspartaam bevat namelijk het aminozuur fenylalanine. PKU-patiënten kunnen dit niet afbreken, waardoor het zich opstapelt in de hersenen. Dit kan uiteindelijk leiden tot hersenschade. Mensen met deze aandoening moeten een streng dieet volgen, waarin fenylalanine zo veel mogelijk wordt vermeden. Daarom staat op producten die aspartaam bevatten: “bevat aspartaam (een bron van fenylalanine)” of “bevat een bron van fenylalanine”. Aspartaam heeft overigens geen nadelig effect op het gebit en is geschikt voor diabetici.

Als er aan voedingsmiddelen meer dan 10% aan polyolen is toegevoegd staat er op het etiket 'Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben'. De opname van polyolen in de dunne darm is gering. In de dikke darm worden ze omgezet door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan. Ook trekken ze water aan. Bij een hoge inname kunnen polyolen daarom winderigheid en diarree veroorzaken. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. 

Meer lezen over de wetgeving van etikettering, raadpleeg de handige factsheet van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum heeft ook een handige app ontwikkeld: de Ingrediëntenchecker. Hiermee kunt u producten in de winkel scannen en in één oogopslag zien welke ingredienten er in het product zitten. Ook kunt u eigen zoekwoorden in de app instellen. Bekijk het filmpje.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers