menu

Wat zijn de regels voor vermelding op het etiket bij het gebruik van stevia?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet erop toe dat fabrikanten die zoetstoffen aan hun producten toegeven zich aan de regels van het Warenbesluit Additieven houden. Dat geldt ook voor steviolglycosiden, beter bekend als stevia. Deze zoetstof die sinds 2011 is toegelaten op de Europese markt wordt steeds vaker aan producten toegevoegd. De zoetstof dankt vooral haar populariteit aan het feit dat deze uit het blad van de steviaplant gewonnen wordt. Aan welke regels moeten fabrikant zich houden als ze stevia toevoegen aan hun producten?

1. voor alle additieven, en dus ook voor zoetstoffen geldt dat ze in de ingredientenlijst van het product moeten worden opgenomen. De fabrikant mag daarbij kiezen uit de volledige naam (bijvoorbeeld --> zoetstoffen: steviolglycosiden) of door het E-nummer (voor steviolglycosiden is dat E960) te gebruiken. Verordening (EG) Nr. 1169/2011, bijlage VII, Deel C

2. Afbeeldingen van steviaplant of steviablad zijn alleen toegelaten als er in de directe nabijheid wordt vermeld dat het gaat om steviolglycosiden of een zoetstof.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers