menu

Welke rol spelen zoetstoffen in de sportwereld?

Zoetstoffen zijn interessant voor bepaalde sportproducten en voor sommige sportdiëten. Laagcalorische zoetstoffen worden vaak gecombineerd met suikers in energiedranken en -voeding voor sporters. Niet vanwege hun caloriegehalte, want dat is natuurlijk heel laag, maar wel omdat ze de suikerconcentratie van dergelijke producten verlagen. Want hoewel suikers een zeer goede brandstof zijn bij fysieke inspanningen, kan een te hoge concentratie de spijsvertering verstoren.

Laagcalorische zoetstoffen worden ook gebruikt om een zoete smaak te geven aan energieproducten die zogenaamde ‘langzame’ koolhydraten bevatten. Zulke koolhydraten, zoals maltodextrinen, hebben namelijk een lage glycemische index en leveren meer energie dan suikers, maar hebben geen zoete smaak. Zoetstoffen kunnen er dus voor zorgen dat dergelijke producten beter smaken, zonder dat er suiker aan te pas komt.

Bepaalde sportdiëten bevatten heel weinig koolhydraten en zijn rijk aan eiwitten om de spieropbouw te bevorderen. In andere gevallen probeert de sporter gewicht te verliezen en worden suikers verbannen of sterk beperkt. In die situaties zijn laagcalorische zoetstoffen nuttig om een zoete smaak te creëren zonder dat er suiker aan te pas komt, of de calorieën die onlosmakelijk met suikers verbonden zijn.

bron: zoetstoffen.eu

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers