Nee, aspartaam zorgt er bij normaal dagelijks gebruik niet voor dat u insulineresistent wordt.
Aspartaam is een laagcalorische zoetstof die je kunt gebruiken wanneer je diabetes hebt. Dat geldt ook voor alle andere laagcalorische zoetstoffen. Denk daarbij aan sucralose, stevia, sacharine en bijvoorbeeld acesulfaam-k.
Kijkend naar het gedane onderzoek, hebben laagcalorische zoetstoffen geen invloed op de glucosespiegel en is er geen verschil te zien tussen de insulinegevoeligheid bij mensen die suiker gebruiken of mensen die laagcalorische zoetstoffen gebruiken (1, 2). Extensieve zoetstoffen, ook wel bekend onder de naam polyolen, zoals bijvoorbeeld xylitol of maltitol hebben wel een licht effect op de glucosespiegel, echter ligt dit effect vele malen lager dan bij het gebruik van suiker (3). Wel toonden bepaalde onderzoeken, bij het gebruik van kunstmatige zoetstoffen, een minder gunstig effect op de glucosespiegel aan dan verwacht. Dit was vooral het geval wanneer grote hoeveelheden zoetstoffen werden geconsumeerd (4). Als laatste zouden zoetstoffen mogelijk bij kunnen dragen aan het verliezen van gewicht, wat kan bijdragen aan een hogere gevoeligheid voor insuline, een betere controle van de bloedglucose en een betere bloeddruk en cholesterolwaarden (1, 5).
bronnen
1. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/over-zoetstoffen-en-diabetes
3. https://diabetesfederatie.nl/images/NDF-Toolkit/NDF_Voedingsrichtlijn_Diabetes_2020.pdf
5. Voedingscentrum: Kun je genezen van diabetes type 2 door anders te eten?
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.