menu

Zijn polyolen geschikt voor mensen met diabetes?

Ja, zowel laagcalorische zoetstoffen als polyolen zijn geschikt voor mensen met diabetes. Zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel namelijk niet.

Er wordt ons weleens de vraag gesteld of xylitol of een ander polyol is af te raden voor mensen met diabetes.

De Voedingsrichtlijn van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) (pagina 99) is daar helder over. Ook op de consumentenwebsite van het Diabetesfonds staan polyolen als xylitol als geschikte zoetstof aangemerkt.

In het voedingsadvies van het Voedingscentrum staat het volgende te lezen: 

Zoetstoffen zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak. Producten met zoetstoffen kunnen een goed alternatief zijn voor suikerhoudende producten, bijvoorbeeld als je op calorieën of je bloedsuikerspiegel wilt letten. Sommige mensen willen zoetstoffen of andere E-nummers toch liever vermijden. Vanuit gezondheidsoogpunt is het niet nodig zoetstoffen te vermijden, want producten met E-nummers kun je veilig eten, maar er is ook niets op tegen.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers