menu

Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Nee. Zoetstoffen mogen alleen in voedingsmiddelen worden gebruikt als duidelijk is dat ze veilig en dus niet kankerverwekkend zijn.

Alle levensmiddelenadditieven, en dus ook zoetstoffen, moeten een veiligheidsbeoordeling door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) ondergaan voordat de zogenaamde EU-risicomanagers (Europese Commissie, lidstaten en Europees Parlement) ze op de markt toelaten. (1) Hier gaat zeer grondig onderzoek aan vooraf. En ook als ze zijn toegelaten op de Europese markt blijven ze onderwerp van onderzoek en wordt telkens bekeken of ze geen gezondheidsrisico's met zich mee brengen. En dus ook niet kankerverwekkend zijn. (2) Zo is aspartaam, een van de meest onderzochte zoetstoffen ter wereld, in 2013 opnieuw beoordeeld als veilig. (3)

Wat zeggen andere voorlichtingsinstanties?

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

'Uit onderzoek is gebleken dat zoetstoffen in normale hoeveelheden gebruikt kunnen worden zonder gevaar voor de gezondheid. Door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is per zoetstof vastgesteld welke hoeveelheid er per dag veilig gebruikt kan worden. Zoetstoffen zijn kankerverwekkend: FABEL' (4)

KWF Kankerbestrijding

'Verschillende experts, zoals het Voedingscentrum, en de NVWA, beamen dat zoetstoffen veilig zijn. KWF volgt het advies van deze experts.' (5)

Diabetesfonds

'Ondanks het feit dat zoetstoffen veilig zijn bevonden door de EFSA is er veel discussie over de veiligheid ervan. Dit komt doordat er verhalen in de omloop zijn die gebaseerd zijn op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. Dit kunnen conclusies en onderzoeken zijn die zijn gepubliceerd op (commerciële) websites die niet onafhankelijk zijn. Zijn zoetstoffen veilig? Alle zoetstoffen die in ons eten en drinken worden verwerkt, hebben een E-nummer. Dit betekent dat de stoffen door de European Food and Safety Authority (EFSA) zijn gecontroleerd en dat het gebruik ervan veilig is.' (6)

Consumentenbond

'Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen. Over sommigen bestaat discussie. Maar het is nooit bewezen dat zoetstoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft aspartaam na uitgebreid onderzoek veilig beoordeeld, net als alle andere zoetstoffen met een E-nummer.' (7)

bronnen

(1) https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/sweeteners

(2) https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-additive-re-evaluations

(3) https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210

(4) https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/feiten-en-fabels/zijn-zoetstoffen-kankerverwekkend

(5) https://www.kwf.nl/dingen-waar-je-kanker-van-kunt-krijgen/schadelijke-stoffen

(6) https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/hoe-zit-het-met-zoetstoffen

 

 

 

 

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers