menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Zoetstoffen en calorieën, hoe zit het nu precies?

Steeds meer producenten vervangen suikers door zoetstoffen. Maar wat betekent dat voor de calorieën?
Mensen hebben een aangeboren voorliefde voor zoete smaken. Dat begint al bij moedermelk die zoet van smaak is. Jarenlang werd aan levensmiddelen suiker toegevoegd. Bewust en onbewust gebruikt de consument op verschillende momenten van de dag suiker. Teveel suiker heeft echter een aantal nadelen. Zo is het niet goed voor je tanden. Daarnaast levert suiker ook veel calorieën, waardoor je in gewicht kunt toenemen. Hoe zit het dan met zoetstoffen? Zitten daar dan geen calorieën in?

Calorieën
Zoetstoffen leveren – in tegenstelling tot suiker – geen of nauwelijks calorieën. En als ze calorieën bevatten, is die hoeveelheid vaak verwaarloosbaar. Omdat zoetstoffen vele keren zoeter zijn dan suiker, hoef je maar weinig van te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld aspartaam: dat is ongeveer 200 keer zoeter dan gewone suiker. En sucralose is zelfs 600 keer zoeter. Het resultaat is een product dat veel minder calorieën herbergt.

Gewichtsverlies
Betekent dat dan ook dat je door het nuttigen van producten waarin suiker vervangen wordt door zoetstoffen, gewicht kan verliezen? Dat lijkt een logische conclusie, maar die kun je niet zonder meer trekken. Er zijn namelijk veel factoren die van invloed zijn op het gewicht en het valt nog niet mee om de impact die deze factoren afzonderlijk van elkaar op het gewicht hebben, te achterhalen. Wat we wel zeker weten, is dat zoetstoffen beduidend minder calorieën leveren dan suiker en daarmee kunnen helpen bij het afvallen. Als je voorheen graag een glas gewone frisdrank dronk en je vervangt deze voor een light variant, dan heb je per glas al een caloriewinst van 105 kcal. Dat is vergelijkbaar met een volkoren boterham. Als je er een gezonde leefstijl op na houdt, kunnen zoetstoffen helpen bij het afvallen. Probeer ook eens een zoetje in je koffie in plaats van een schepje suiker. 

Over zoetstoffen
Zoetstoffen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze een zoete smaak te geven. Er zijn laagcalorische zoetstoffen en polyolen. Voor alle zoetstoffen die gebruikt worden, geldt dat ze veilig zijn bevonden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Om deze veiligheid aan te tonen, ontvangen ze van de Europese Unie een E-nummer.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal drie?

Geef het antwoord in cijfers