menu

Actueel

12 april 2021

5 veelgestelde vragen over zoetstoffen

5 veelgestelde vragen over zoetstoffen

Om het aantal calorieën in ons voedsel te verminderen, mogen fabrikanten gebruik maken van zoetstoffen. Deze zoetstoffen vervangen dan de suiker in het product. Soms deels, soms helemaal. Dit gebeurt bijvoorbeeld sinds de jaren '80 al met frisdranken. Een glas gewone frisdrank bevat ongeveer 100 calorieën, een glas light-/zero frisdrank nagenoeg niets (0,3 calorieën). Over zoetstoffen bestaan veel misverstanden. Maar hoe zit het nu eigenlijk. Word je inderdaad dikker van zoetstoffen en welke is de beste? Zijn ze slecht voor onze gezondheid? We zetten de 5 meestgestelde vragen over zoetstoffen op een rij.

Lees verder

6 april 2021

NVWA schept duidelijkheid met Handboek Voeding- en Gezondheidsclaims

NVWA schept duidelijkheid met Handboek Voeding- en Gezondheidsclaims

Mag een fabrikant de claim 'zonder toegevoegde suikers' gebruiken als er aan het product zoetstoffen zijn toegevoegd? Ja, dit is toegestaan. Al is de EU hierover nog wel in discussie. En als het product van nature suikers bevat, dan moet dit duidelijk vermeld zijn. Dit en nog veel meer staat te lezen in het Handboek Voeding- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat onlangs is uitgebracht.

Lees verder

31 maart 2021

App ondersteunt FODMAP-dieet

App ondersteunt FODMAP-dieet

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De klachten variëren van een opgeblazen buik, buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid tot vermoeidheid. De oorzaak van PDS is niet helemaal duidelijk. Wel is gebleken dat met de juiste voeding en een gezonde leefstijl de klachten kunnen verminderen. Het FODMAP(-beperkte) dieet kan hierbij helpen. De 'P' in dit dieet staat voor de zoetstoffengroep 'Polyolen', die van nature veel in groente en fruit voorkomt. Diëtisten van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben voor dit dieet een app ontwikkeld die patienten helpt in het maken van een goede keuze.

Lees verder

20 maart 2021

Extra aandacht voor onze tanden

Extra aandacht voor onze tanden

Vandaag wordt er wereldwijd stilgestaan bij onze mondgezondheid. En dat is niet voor niets. Meer dan 530 miljoen kinderen lijden aan tandbederf in hun melkgebit en 3,5 miljard mensen wereldwijd hebben te maken met enige vorm van mondziekten. Dit kan leiden tot pijn, infectie en verlies van tanden. (1) Welke rol spelen zoetstoffen bij onze mondgezondheid?

Lees verder

18 maart 2021

Podcast: Voeding bij prikkelbare darmsyndroom

Podcast: Voeding bij prikkelbare darmsyndroom

Veel Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom. Dat kan zich uiten in diarree of juist verstopping, buikpijn en ook winderigheid. In de podcastserie Gezond Gesprek vertelt Ben Witteman, maag-darm-leverarts en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten. Ook de zoetstoffengroep polyolen komen voorbij.

Lees verder