menu

Actueel

19 november 2019

In gesprek met Liesbeth Libbers (diëtist, therapeut & psycholoog)

Diëtist Liesbeth Libbers heeft haar eigen onderzoeks- en adviesbureau dat gericht is op eetstoornissen, overgewicht en voedingsgerelateerde problematiek. Daarnaast ontcijfert zij wetenschappelijk onderzoek over voeding. Hoe ziet zij de rol van zoetstoffen in een gezonde leefstijl? We vroegen het haar.

Lees verder

10 oktober 2019

Meer dan 80% van de Nederlanders kiest weleens bewust voor een light/zero drank

Meer dan 80% van de Nederlanders kiest weleens bewust voor een light/zero drank

Consumenten maken steeds bewustere keuzes, ook in wat ze drinken. Zo letten zij meer op het aantal calorieën in frisdranken en zijn zij zich daarbij steeds meer bewust van het feit dat er in light/zero dranken geen suiker zit. Millennials (23-37 jaar) blijken voorop te lopen als het gaat om het maken van een gezondere keuze. Dit en meer staat te lezen in het Nationale Frisse Dranken Onderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) heeft laten uitvoeren.

Lees verder

26 juli 2019

Consensus over veiligheid aspartaam ondanks kritiek op EFSA

In de media verschenen deze week artikelen over de veiligheid van aspartaam die volgens een nieuwe studie van Millstone en Dawson in twijfel wordt getrokken. De onderzoekers hebben echter geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van de zoetstof, maar naar de onderzoeksmethode die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft gehanteerd bij de beoordeling van de zoetstof aspartaam. Het Kenniscentrum Zoetstoffen benadrukt dat aspartaam wel veilig is voor consumptie. Dit is in lijn met het grote aantal wetenschappelijke bewijzen van wereldwijde autoriteiten voor Voedselveiligheid die deze meest onderzochte zoetstof op basis van honderden onderzoeken, elke keer weer als veilig voor consumptie beoordelen.

Lees verder

11 juli 2019

Nieuw! Infographic FODMaP-beperkte dieet & zoetstoffen

Meer dan 1 miljoen mensen hebben last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De klachten variëren van een opgeblazen buik, buikpijn, diarree tot obstipatie en vermoeidheid. De oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk, wel is gebleken dat met de juiste voeding en een gezonde leefstijl de klachten kunnen verminderen. Het FODMaP-beperkte dieet kan hierbij helpen. In dit dieet worden onder andere polyolen voor een bepaalde tijd uit de voeding vermeden. Maar hoe zit dat nu precies?

Lees verder