menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Actueel

13 november 2020

Nieuwe NDF-Voedingsrichtlijn Diabetes neemt zoetstoffen wederom op in aanbevelingen

Net als in de vorige edities is ook in de nieuwe herziene NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020) een rol voor zoetstoffen weggelegd. In deze wetenschappelijk onderbouwde richtlijn voor mensen met diabetes (type 1 en 2) is gebruik gemaakt van de meeste actuele informatie en inzichten. De samenstelling is in handen van een multidisciplinaire werkgroep met daarin voedingsdeskundigen, diëtisten en vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars.

Lees verder

28 oktober 2020

Verhoogd risico op hart-en vaatziekten door light/zero dranken niet aangetoond

De veiligheid van alle goedgekeurde zoetstoffen wordt herhaaldelijk en consequent bevestigd door regelgevende autoriteiten over de hele wereld, zoals de WHO (Wereld Gezondheidsraad) en de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) (1). Deze caloriearme zoetstoffen behoren tot de meest grondig onderzochte additieven ter wereld. Begin deze week publiceerde Chazelas et al. een brief over de effecten van light/zero dranken. In deze publicatie wordt beweerd dat deze dranken het risico op hart- en vaatziekten zouden verhogen. Hiervoor is echter geen overtuigend bewijs geleverd.

Lees verder

22 oktober 2020

Waarom is er verwarring over de rol die zoetstoffen spelen bij gewichtsbeheersing en bloedsuikercontrole?

Het aantal mensen met overgewicht en diabetes blijft wereldwijd toenemen. Daarom spelen niet alleen gezondere voedingskeuzes een belangrijke rol, ook fabrikanten worden gevraagd hun producten anders samen te stellen (herformuleren) zodat deze minder calorieën bevatten. Zoetstoffen kunnen hierin ook een rol spelen. Ze geven een zoete smaak en bevatten geen calorieën.
Toch zien we tegenstrijdige wetenschappelijke literatuur over de effecten van zoetstoffen op gewichts- en glucoseregulatie. Welk bewijs moeten we vertrouwen? Een tweetal wetenschappers leggen het uit.

Lees verder

15 oktober 2020

8 tips om een etiket makkelijker te lezen

Lekker koken, gezond eten. Maar hoe weet je welk product je het beste kunt kopen? Het etiket helpt je op weg! Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stelde 8 tips op om het etiket gemakkelijk te lezen.

Lees verder